Geplaatst op
Als u met klachten aan de kaak te maken krijgt kan dat ernstige gevolgen hebben voor uw gebit. De symptomen zijn in de meeste gevallen hetzelfde en gemakkelijk te herkennen. U heeft wellicht pijn aan het kaakgewricht tijdens het kauwen, of u hoort een geluid tijdens het kauwen. Daarnaast is het mogelijk dat u uw mond scheef of beperkt opent. Zelfs slaapapneu kan een gevolg zijn van schade aan het kaakgewricht.
Oorzaken van kaakklachten
In de meeste gevallen zijn klachten aan de kaak te herleiden tot een vorm van stress. Een van de manieren waarop mensen met stress omgaan is namelijk tandenknarsen of de kiezen op elkaar te klemmen. Als dit een gewoonte wordt ontstaat er schade aan de kaakgewrichten en kauwspieren, doordat ze overbelast raken. Naast de kaken op elkaar klemmen en tandenknarsen zijn er nog een aantal directe oorzaken van kaakklachten, al dan niet veroorzaakt door stress of ontwikkelde gedragspatronen. Een aantal van deze oorzaken zijn:
- Overmatig kauwgom kauwen
- Veelvuldig bijten op pennen, nagels of lippen
- Verkeerde houding tijdens het slapen
- Bijwerkingen van medicijnen
Behandelingen van kaakklachten
Er zijn meerdere mogelijkheden om klachten aan de kaak te verhelpen. Behandeling van kaakklachten wordt in de medische sector gnathologie genoemd. Na een diagnose van de specifieke klachten en oorzaak wordt duidelijk wat de juiste aanpak is om de klachten zelf te verhelpen en voorkomen. Dit kan zijn door het afleren van verkeerde mondgewoonten, oefeningen voor de kaakspieren en het gewricht of zelfs advies over de juiste manier van kauwen en het vermijden van belasting voor de kaken. Het kan dus zijn dat er geen echte behandeling vanuit de tandarts aan te pas komt.
Tandartsingreep tegen de klachten
In sommige situaties is er echter wel een behandeling nodig. Dit is vaak het plaatsen van een splint of opbeetplaat. Deze dunne plaat van een hard soort kunststof wordt geplaatst op de bovenkaak, door middel van klammers die tussen de kiezen gezet worden. Hierdoor blijft er ruimte over tussen de kaken, waardoor de kaken ontlast worden. Er bestaan ook (duurdere) splints zonder klammers. Dit verhoogt het draagcomfort aanzienlijk, maar gaat ten koste van de slijtvastigheid. De splint is prima ’s nachts te dragen en dat wordt meestal ook aangeraden. Soms zijn de klachten zo erg dat u de splint ook overdag moet dragen.
Waar kan ik me laten behandelen?
Voor de meest effectieve behandeling kunt u het beste gaan naar een tandarts die gespecialiseerd is in gnathologie. Voor een gespecialiseerde tandarts Amsterdam kunt u bijvoorbeeld terecht bij tandartspraktijk Plantage Middenlaan.
Gerelateerde berichten
Gewoontes die slecht zijn voor je tanden
Om je tanden goed te houden is goed poetsen en regelmatig de tandarts bezoeken niet genoeg. Het is ook belangrijk om op te letten met wat je eet en...
Wat is een tandabces?
Een abces is een pus zak die zich vormt rond de wortel van een geïnfecteerde tand. Iedereen van kinderen tot ouderen kan er een krijgen. Als je er...